«

»

mrt 19

Nieuw verschenen: Een meelijwekkend volk

Een meelijwekkend volk (Wijdemeer 2017)Sinds 2014 heb ik samen met de classici André Looijenga en Bouke Slofstra in de luwte gewerkt aan een tweetalige bloemlezing van fragmenten over de Friezen uit de oudheid tot de kerstening. De meeste fragmenten die we hebben geselecteerd waren nog niet eerder  vertaald in het Fries; in die leemte wilden we graag voorzien. Omdat de klassieke en vroegmiddeleeuwse Friezen ook leefden langs een groot deel van de Hollandse kust, tot vrij diep landinwaarts, hebben we echter gekozen voor een tweetalig boek. De titel, “Een meelijwekkend volk. Vreemden over Friezen in de oudheid tot de kerstening”, is vrij naar Plinius’ misera gens-fragment over de vroege terpbewoners.

Het eerste exemplaar is op 12 maart 2018 aangeboden aan CvK Arno Brok en op een symposium in Leeuwarden op 16 maart is het boek aan het brede publiek voorgesteld. Uitgeverij Wijdemeer heeft veel aandacht aan het boek besteed, en vormgevers Peter Boersma en Gert-Jan Slagter hebben een voortreffelijk ontwerp afgeleverd, zowel qua omslag als qua binnenwerk. Dat is niet onopgemerkt gebleven; zo besteedde historicus Jona Lendering een mooi blog aan ons project, met veel waardering voor de uitvoering van het boek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML-tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>