«

»

nov 18

Gratis natuur-app ‘Fauna yn Fryslân’

Beeldmerk 'Fauna yn Fryslân' (ontwerp: Barbara Jonkers)

Beeldmerk ‘Fauna yn Fryslân’ (ontwerp: Barbara Jonkers)

Vrijdag 14 november heeft gedeputeerde Johannes Kramer (FNP) in Earnewâld de eerste download verricht van de nieuwste en omvangrijkste Friestalige app: de natuur-app ‘Fauna yn Fryslân’. De app beschrijft 205 dierensoorten die karakteristiek of belangrijk zijn voor Fryslân: van (bijna 100) vogels via vissen en zoogdieren tot amfibieën en insecten. Verder bevat de app natuurfoto’s, geluidsopnamen, vele verspreidingskaarten en informatie over de soort in de Friese taal. Met GPS kan de gebruiker de app – die stand alone is, zodat men niet online hoeft te zijn – ook uitstekend in het open veld gebruiken. Daar is de app ook op ingericht, omdat deze veel geografisch materiaal bevat, zoals een basiskaart, bodemsoorten, informatie over natuurgebieden, wandelroutes, vogelhutten, eendenkooien, terpen en voormalige stinzen. De app bevat bovendien de eerste volledige, integrale lijst van de bijna 1500 faunasoorten waarvoor momenteel een Friese naam in gebruik is; deze lijst is zowel NL > Fries als vice versa te raadplegen. En voor de jeugd is een natuurquiz opgenomen, om de natuurkennis te testen en uit te bouwen.

De app is gratis te downloaden via Google Play en App Store; zoek op “fauna fryslan”. Gedurende het komende halfjaar zal op basis van gebruikerservaringen een update worden voorbereid.

De initiatiefnemers van deze app zijn Taalburo Popkema en Uitgeverij Wijdemeer; verder is samengewerkt met Naturalis, de provincie Fryslân, It Fryske Gea, de BFVW, Audiofrysk en natuurkenner Sake Roodbergen. Friduwih Riemersma heeft delen van het vertaalwerk op zich genomen.

 

1 ping

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML-tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>