«

»

nov 24

Oproep: Sportpoëzie in Fryslân

Schermafbeelding 2015-11-24 om 23.06.13Sport is passie. Op het veld of in de zaal, maar ook aan de zijlijn of op de tribune. We drukken die passie, die bewondering voor sporthelden, clubs en speciale sportgelegenheden graag uit in mooie woorden. Spreekkoren op de grote tribunes, clubliederen bij amateurverenigingen, gedichtjes voor lokale (anti)helden. Sportpoëzie, zo zou je het allemaal kunnen noemen. Daarom doen we een oproep aan de tienduizenden sportliefhebbers en -beoefenaars in Fryslân om zulke sportpoëzie aan te leveren. Gedichten en liederen, verzameld uit stokoude boeken en kranten, uit het clublad van vorige maand, of wellicht zaterdagmiddag nog opgevangen op veld 7. Het maakt niet uit hoe oud het is, evenmin als de literaire kwaliteit van het werk. En natuurlijk wordt kersverse sportpoëzie ook zeer gewaardeerd. Wel van belang is de context: om welke sporter of wedstrijd gaat het? En waar en wanneer vond de sportieve gebeurtenis plaats?

Het hoeft zeker niet alleen om bekende sporters of clubs te gaan, een schunnig douchelied uit de kelder van het amateurvoetbal is wat de makers betreft net zo interessant als een lofdicht in de NRC op Epke Zonderland. En ook de taal is niet relevant: Fries, Nederlands, Engels, Bildts… als het maar gaat om een Friese sporter of een sportieve gebeurtenis die zich afspeelde in Fryslân. Stuur uw sportpoëzie met zoveel mogelijk context én uw contactgegevens voor 1 januari 2016 op naar: info@taalburopopkema.nl. Uit alle inzendingen stellen Anne Dykstra en ik een fraaie bloemlezing samen, die herfst 2016 bij Uitgeverij Wijdemeer zal verschijnen.

 

 

2 pings

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML-tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>