Richthofencollectie krijgt UNESCO Memory of the World-status 

De Richthofencollectie van Tresoar – de meest belangrijke collectie van het middeleeuws Fries op de wereld – heeft de status UNESCO Memory of the World gekregen. Een geweldige prestatie, en ik ben er erg trots op dat ik daaraan mee mocht werken! 

Het ‘Memory of the World’-programma is een internationaal initiatief om unieke, onvervangbare archieven, collecties en werken te bewaren, toegankelijk te maken en er aandacht voor te krijgen (zie ook Omrop Fryslân en de Volkskrant hierover). 

De provincie Fryslân en Tresoar hebben de Richthofencollectie 13 oktober in Den Haag genomineerd voor het nationale UNESCO-programma. Ik heb met Tresoar een jaar lang samengewerkt om dat voor elkaar te krijgen. Dat was een mooi, maar intensief traject, waarbij ik gelukkig vaak kon terugvallen op de kennis die we met onderzoeksgroep Pastei over de collectie hebben opgedaan. Want al in 2020 heeft Tresoar ons gevraagd om twee jaar onderzoek naar de collectie te doen (zie https://pastei.frl/richthofenkolleksje). Prachtig, want Pastei wil heel graag de wondere wereld van middeleeuwse Friese handschriften verder blootleggen! 

Oh, en ook erg leuk vind ik dat ik met Tresoar een podcast mocht maken over de Richthofencollectie: luister hier maar! 

Foto: Tresoar, Haye Bylstra

Meer inzichten