«

»

jun 27

Mearkes út ‘e Wâlden

De voorkant van het boek, met een illustratie van Peter Boersma & Hilda Groenesteijn

Vormgeving: Robert Seton. Yllustratie: Peter Boersma & Hilda Groenesteijn

Kort geleden is een nieuw boek uitgekomen waaraan ik heb meegewerkt: Mearkes út ‘e Wâlden, sammele troch Dam Jaarsma (Bornmeer). Het is een verzameling van 125 Friese volksverhalen die rasverzamelaar Dam Jaarsma in de tweede helft van de 20e eeuw optekende uit de mond van inwoners van de Friese Wouden. Jaarsma, die dit jaar exact een eeuw geleden in het Friese Oostermeer is geboren, verzamelde meer dan 16.000 volksverhalen en is daarmee zonder meer de belangrijkste verhalenverzamelaar van Nederland, en ook in Europees verband een verzamelaar uit de buitencategorie. Mearkes út ‘e Wâlden bevat plaats- en persoonsregisters en ook een uitgebreide inleiding (van Theo Meder, Jurjen van der Kooi en Teake Oppewal), waarin man en werk, maar ook het fenomeen volksverhaal worden toegelicht. Bijzonder aan het boek zijn de meer dan 60 schitterende kleurenillustraties van Peter Boersma & Hilda Groenesteijn. Inderdaad, bekende namen, want Peter & Hilda tekenden eerder al voor de heerlijke illustraties in Mearkes fan Grimm, de Friese vertaling van 50 Grimm-sprookjes die ik in 2012 maakte. Mearkes út ‘e Wâlden is qua uiterlijk dan ook een echt tweelingzusje van Mearkes fan Grimm. Voor €29,50 te verkrijgen bij de boekhandel, of gewoon te bestellen middels een mailtje naar mij, natuurlijk.

4 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Ype Schoustra

  Ik zag het boek mearkes út ‘ e wâlden bij een kennis. Graag zou ik dit boek ontvangen.
  Vriendelijke groeten,
  Ype Schoustra,
  Mieden 18,
  9866TM Lutjegast.

 2. Beeuwkjen Heida

  graag wil ik dit boek bestellen groetnis Beeuwkjen

 3. E.Wierstra

  Op de jaarvergadering van de KFFB vertelde Douwe Kootstra verhalen uit het boek Mearkes ut e Walden verzameld door Dam Jaarsma
  Gaarne zouden wij in het bezit komen van dit boek Ik heb het via boekhandel vd Velde in Sneek geprobeerd maar die kon het niet leveren.
  Graag zouden wij het boek via U kopen.
  E.Wierstra Ooievaarslaan 40 8601 XN Sneek

 4. Gerard Popkema

  Dag Anne Tjerk,

  graag bestel ik hierbij het boek ‘Mearkes ut e walden’, van Dam Jaarsma. Het is een cadeau voor mijn moeder, die volgende week jarig is. Dus ik ontvang het graag komende dagen, lukt dat?

  Met hartelijke groet,
  Gerard Popkema

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML-tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>